Wie is de eigenaar van Costco? (2024)

Wie is eigenaar van Costco? Costco Wholesale Corporation is een beursgenoteerd bedrijf waarvan het eigendom grotendeels is verdeeld onder institutionele beleggers, zoals beleggingsfondsen, pensioenfondsen en beleggingsondernemingen. Hoewel institutionele beleggers de grootste eigendomsbelangen in Costco bezitten, mogen individuele beleggers niet over het hoofd worden gezien. Hun collectieve deelname en aanwezigheid dragen bij aan de stabiliteit, liquiditeit en het algehele succes van het bedrijf.

Insiders van bedrijven, zoals leidinggevenden, directeuren en werknemers, hebben ook eigendomsbelangen in Costco. Deze personen kunnen aandelen ontvangen als onderdeel van hun beloningspakketten of deze verwerven via aandelenoptieplannen.

Inhoud

Individuele aandeelhouders van Costco

Individuele aandeelhouders hebben een klein eigendomsbelang in Costco. Hun collectieve eigendom bedraagt ​​ongeveer 0.82% van Costco. Ondanks dat individuele aandeelhouders doorgaans een relatief klein eigendomsbelang hebben in Costco Wholesale Corporation, blijven hun deelname en aanwezigheid om deze redenen essentieel:

Marktliquiditeit

Individuele aandeelhouders dragen bij aan de liquiditeit van de aandelen van Costco. Hun koop- en verkoopactiviteiten zorgen ervoor dat er een actieve markt voor de aandelen van het bedrijf ontstaat, waar alle aandeelhouders, inclusief institutionele beleggers, van profiteren. Een liquide markt maakt efficiënte prijsontdekking mogelijk en vergemakkelijkt soepele handelstransacties.

Corporate Governance

Individuele aandeelhouders hebben, ongeacht hun eigendomsbelang, het recht om te stemmen over zaken die op de jaarlijkse algemene vergaderingen worden gepresenteerd. Hun deelname aan stembeslissingen, zoals de verkiezing van bestuurders of de goedkeuring van grote bedrijfsacties, helpt ervoor te zorgen dat bestuurspraktijken aansluiten bij de belangen van aandeelhouders. Individuele aandeelhouders kunnen het management van de onderneming ter verantwoording roepen en via stemrecht hun voorkeuren kenbaar maken.

Betrokkenheid en feedback

Individuele aandeelhouders hebben rechtstreeks contact met het bedrijf, wonen aandeelhoudersvergaderingen bij, stellen vragen en geven feedback. Hun inzichten en perspectieven kunnen waardevol zijn voor het management, omdat ze een breder inzicht bieden in de verwachtingen en zorgen van aandeelhouders.

Top institutionele aandeelhouders van Costco

De top Costco institutionele aandeelhouders zijn onder meer:

De Vanguard Group, Inc.

De Vanguard Group, Inc. bezit 8.54% van Costco, ter waarde van $19.05 miljard. De Vanguard Group, Inc. is een gerenommeerd beleggingsbeheerbedrijf gevestigd in de Verenigde Staten. Opgericht door John C. Bogle. Vanguard staat bekend om zijn baanbrekende benadering van goedkope indexfondsbeleggingen en zijn toewijding om de belangen van beleggers voorop te stellen.

Vanguard opereert als een onderlinge vennootschap, wat betekent dat de fondsen en de aandeelhouders er eigenaar van zijn. Deze unieke structuur onderscheidt Vanguard van veel andere vermogensbeheerders. Het primaire doel van het bedrijf is om haar klanten uitstekende beleggingsmogelijkheden en diensten te bieden tegen de laagst mogelijke kosten.

Als beleggingsbeheerder biedt Vanguard een breed scala aan beleggingsproducten, waaronder beleggingsfondsen, ETF's en afzonderlijk beheerde rekeningen. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn indexfondsen, die de prestaties van een specifieke marktindex, zoals de S&P 500, proberen te repliceren. De indexfondsen van Vanguard zijn populair geworden onder beleggers vanwege hun lage kostenratio's en hun langetermijnbeleggingsaanpak.

BlackRock-fondsadviseurs

BlackRock Fund Advisors bezit 4.59% van Costco, ter waarde van $10.23 miljard. BlackRock Fund Advisors is een vooraanstaande dochteronderneming op het gebied van beleggingsbeheer van BlackRock, Inc., een van de grootste vermogensbeheerbedrijven ter wereld. BlackRock Fund Advisors opereert als geregistreerde beleggingsadviseur en biedt een breed scala aan beleggingsproducten en -diensten aan zowel individuele als institutionele beleggers.

Als beleggingsbeheermaatschappij biedt BlackRock Fund Advisors een verscheidenheid aan beleggingsopties, waaronder beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF's). Deze fondsen zijn ontworpen om beleggers blootstelling te bieden aan een breed scala aan activaklassen, sectoren en regio's. BlackRock Fund Advisors maakt gebruik van een combinatie van actieve en passieve beleggingsstrategieën, afhankelijk van de specifieke doelstellingen en beleggingsfilosofie van het specifieke fonds.

SSgA Funds Management, Inc.

SSgA Funds Management, Inc. bezit 4.23% van Costco, ter waarde van $9.44 miljard. SSgA Funds Management, Inc., ook wel bekend als State Street Global Advisors (SSGA), is een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld.

Het is een dochteronderneming van State Street Corporation, een toonaangevende holdingmaatschappij voor financiële diensten. SSgA biedt een scala aan beleggingsbeheerdiensten aan institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, kapitaalfondsen en financiële instellingen, maar ook aan individuele beleggers.

Als vermogensbeheerder biedt SSgA diverse beleggingsstrategieën, waaronder actieve en passieve beheerbenaderingen. Het bedrijf staat algemeen bekend om zijn expertise op het gebied van indexbeleggen en wordt erkend als een van de pioniers in de ontwikkeling van op de beurs verhandelde fondsen (ETF's). SSgA beheert verschillende ETF's onder de merknaam SPDR (State Street Global Advisors), die zijn ontworpen om verschillende marktindices te volgen.

De beleggingsbeslissingen van SSgA worden gedreven door uitgebreid onderzoek, analyses en de expertise van haar portefeuillebeheerders en onderzoeksteams. Ze evalueren factoren zoals bedrijfsfundamentals, trends in de sector, marktomstandigheden en risicobeheer om hun portefeuilles samen te stellen en te beheren.

Fidelity Management & Research Co.

Fidelity Management & Research Co. bezit 1.88% van Costco, ter waarde van $4.2 miljard. Fidelity Management & Research Co. (FMRCo), beter bekend als Fidelity Investments, is een van de grootste en bekendste beleggingsbeheerbedrijven ter wereld. Fidelity biedt een breed scala aan financiële diensten, waaronder vermogensbeheer, pensioenplanning, makelaarsdiensten en meer.

Fidelity Investments opereert als een dochteronderneming van FMR LLC, een particulier bedrijf. FMR LLC is op zijn beurt eigendom van de familie Johnson. De Johnsons hebben een lange geschiedenis bij Fidelity, aangezien Edward C. Johnson II het bedrijf in 1946 oprichtte en sindsdien onder familiecontrole is gebleven.

Fidelity Investments staat bekend om zijn expertise op het gebied van beleggingsfondsen en biedt een grote verscheidenheid aan fondsen in verschillende activaklassen en beleggingsstijlen. Het fondsaanbod van Fidelity varieert van actief beheerde fondsen tot indexfondsen, die verschillende beleggingsdoelstellingen en -strategieën bestrijken.

Geode Kapitaalbeheer LLC

Geode Capital Management LLC bezit 1.85% van Costco, ter waarde van $4.13 miljard. Geode Capital Management LLC is een beleggingsbeheerbedrijf gevestigd in Boston, Massachusetts. Het opereert als een dochteronderneming van FMR LLC, het moederbedrijf van Fidelity Investments. Geode richt zich primair op het leveren van vermogensbeheerdiensten aan institutionele klanten, waaronder pensioenfondsen, kapitaalfondsen en andere grote beleggers.

Geode Capital Management hanteert een kwantitatieve investeringsaanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde wiskundige modellen en data-analyse om investeringsbeslissingen te nemen. Het bedrijf maakt gebruik van technologie en geavanceerde analyses om investeringsmogelijkheden in verschillende activaklassen te identificeren en te exploiteren.

De beleggingsstrategieën van Geode zijn doorgaans gericht op op indexen gebaseerd beleggen en risicobeheer. Het bedrijf streeft ernaar de prestaties van specifieke marktindices te volgen en te repliceren, terwijl het risico wordt beheerd door middel van systematische portefeuilleconstructie en diversificatie.

Geschiedenis van Costco

Costco Wholesale Corporation, aanvankelijk bekend als Price Club, werd in 1983 opgericht door James Sinegal en Jeffrey Brotman. Het bedrijf werd opgericht met als doel zijn leden te voorzien van kwaliteitsproducten tegen gereduceerde prijzen via een clubmodel met lidmaatschapsmagazijnen.

James Sinegal, die eerder voor Sol Price bij FedMart had gewerkt, bracht zijn retailervaring en visie mee bij de oprichting van Price Club. Jeffrey Brotman, advocaat, leverde juridische expertise en speelde een cruciale rol in de ontwikkeling en groei van het bedrijf.

Price Club, de voorloper van Costco, richtte zich op het bedienen van kleine bedrijven en individuele leden die een bedrag betaalden jaarlijkse bijdrage om toegang te krijgen tot de winkels in magazijnstijl. De winkels boden een breed scala aan producten aan, waaronder boodschappen, huishoudelijke artikelen, elektronica en andere koopwaar, meestal in grote hoeveelheden

Price Club wilde haar leden aanzienlijke besparingen opleveren door producten in grote volumes rechtstreeks bij fabrikanten in te kopen. Tijdens de beginjaren vestigde Price Club zijn aanwezigheid op de retailmarkt door magazijnclublocaties te openen, voornamelijk in Californië.

Het concept vond weerklank bij klanten die de mogelijkheid om bulk in te kopen tegen lagere prijzen op prijs stelden. De nadruk die het bedrijf legde op het bieden van waarde aan zijn leden en de focus op operationele efficiëntie hielpen de groei te stimuleren.

Het eigendom van Price Club was tijdens de beginjaren voornamelijk in handen van de oprichters, James Sinegal en Jeffrey Brotman, evenals van de familie Price. Het eigendomsbelang van de familie Price in Price Club weerspiegelde hun betrokkenheid bij de oprichting ervan en de voortdurende inzet van de familie voor de groei van het bedrijf. Door deze eigendomsstructuur kon de familie Price de strategische beslissingen en richting van het bedrijf aanzienlijk beïnvloeden.

In 1993 fuseerde Price Club met Costco, een andere grote speler in de groothandel. Door de fusie ontstond Costco Wholesale Corporation, waarin de krachten en middelen van beide bedrijven werden gecombineerd. De nieuwe entiteit kreeg de naam Costco, met James Sinegal als CEO en Jeffrey Brotman als voorzitter van de raad van bestuur.

De fusie met Costco markeerde een belangrijke mijlpaal in de eigendomsgeschiedenis van het bedrijf. Het breidde de eigendomsbasis uit met de aandeelhouders van Price Club en Costco, terwijl de betrokkenheid van de familie Price behouden bleef.

In de loop der jaren, toen Costco groeide en een beursgenoteerd bedrijf werd, breidde het eigendom zich verder uit naar institutionele beleggers en individuele aandeelhouders. Institutionele beleggers zoals beleggingsfondsen, pensioenfondsen en beleggingsbeheerbedrijven hebben aanzienlijke eigendomsbelangen in het bedrijf gehouden. Bekende voorbeelden zijn onder meer Vanguard Group, BlackRock, State Street Corporation en Fidelity Investments.

Eerste openbare aanbieding (IPO) van Costco

Costco Wholesale Corporation, voorheen bekend als Price Club, ging op 5 december 1985 naar de beurs met zijn beursintroductie (IPO). Costco's IPO markeerde een belangrijke mijlpaal in zijn geschiedenis toen het overging van een particulier bedrijf naar een beursgenoteerd bedrijf. De beursintroductie bood het bedrijf de kans om kapitaal aan te trekken, zijn zichtbaarheid te vergroten en investeerders in staat te stellen deel te nemen aan de groei en het succes van het bedrijf.

Tijdens de beursintroductie bood Costco 7.5 miljoen gewone aandelen aan tegen een prijs van $ 10 per aandeel. Het aanbod werd onderschreven door een groep investeringsbanken, waaronder Dean Witter Reynolds (nu onderdeel van Morgan Stanley) en Salomon Brothers (nu onderdeel van Citigroup). De underwriters faciliteerden de verkoop van de aandelen aan investeerders en hielpen bij het bepalen van de aanbiedingsprijs op basis van de marktvraag en de waardering van het bedrijf.

De beursintroductie genereerde aanzienlijke belangstelling van beleggers en het aanbod werd overtekend, wat betekende dat de vraag naar aandelen groter was dan het beschikbare aantal. Dit toonde het vertrouwen van de markt in het bedrijfsmodel en de groeivooruitzichten van Costco aan.

De overgang van een particulier bedrijf naar een beursgenoteerd bedrijf bracht veranderingen in de eigendom teweeg. Als onderdeel van het IPO-proces breidde het eigendom van het bedrijf zich uit tot buiten de oprichters, James Sinegal en Jeffrey Brotman, en de familie Price. De aandelen die deze individuen en entiteiten voorheen bezaten, waren nu beschikbaar voor openbare handel, wat een breed scala aan aandeelhouders aantrok, waaronder institutionele en individuele beleggers.

Conclusie

De eigendomsstructuur van Costco maakt een bredere verdeling van rijkdom en economische participatie mogelijk. Door aandelenbezit kunnen institutionele en individuele beleggers profiteren van het succes en de groei van het bedrijf.

Het is belangrijk op te merken dat het eigendomslandschap van Costco in de loop van de tijd aan verandering onderhevig is, omdat beleggers hun portefeuilles aanpassen en nieuwe aandeelhouders de markt betreden. Beleggers en belanghebbenden moeten op de hoogte blijven via betrouwbare financiële bronnen en officiële bekendmakingen van het bedrijf.

Wie is de eigenaar van Costco? (2024)

FAQs

How to get a free Costco membership? ›

Does Costco offer free or discounted memberships? Costco doesn't offer free or discounted memberships, but rest assured that the cost of membership can be recovered quickly thanks to massive price savings once you start shopping.

How do I get my $40 Costco gift card? ›

Nab Yourself a 1-Year Costco Membership and Get a Free Gift Card Worth up to $40. These Costco memberships save you money on a lot of your regular purchases, and right now signing up will come with a free bonus gift card.

When can I expect my Costco rebate check? ›

Costco Executive Members receive a 2% Reward on qualified purchases at Costco. The Reward is issued by Costco approximately 2.5 months prior to the member's renewal date, in the Renewal Statement.

How much is a Costco renewal membership? ›

Costco membership is $60 a year. An Executive Membership is an additional $60 upgrade fee a year. Each includes a free Household Card.

How to get a $30 Costco membership? ›

When you join as a new member online at costco.com and enroll in auto renewal of your annual membership, you'll receive a free $30 Digital Costco Shop Card.

How to get a $20 Costco membership? ›

Here's how to snag the deal: Purchase your Costco membership through StackSocial, and make sure you provide a valid email address. Within two weeks, you'll receive your $20 Digital Costco Shop Card via email. Once you receive the digital shop card, you can use it to make Costco purchases online or in person.

Can I shop at Costco without a membership? ›

And if you don't have a membership, you're not out of luck. If you're given a Costco Shop Card, which is Costco's version of a gift card, you'll be allowed to enter the store and shop there to your heart's content. Usually, you're asked to show a membership card at the door when you approach a Costco store.

How much is Costco membership in 2024? ›

If you're convinced you're going to join Costco in 2024, the question then becomes: Which membership should you get? You have two options. Costco's basic membership costs $60 a year. An Executive membership costs $120, but for that $60 upgrade, you get 2% cash back on Costco purchases.

How much is a senior membership at Costco? ›

There's much to be gained by getting a Costco membership when you're older. Unfortunately, though, Costco doesn't offer senior discounts. You'll need to prepare to pay $60 for a basic membership or $120 for an Executive membership. You may find, however, that the savings you enjoy can more than make up for those costs.

Can someone use my lost Costco card? ›

The Costco membership card is non-transferable, but there are several ways to share the experience with family and friends. Anyone with a card can bring up to two guests to the Warehouse during each visit.

Which Costco membership is best? ›

The Gold Star membership is your better option if you don't spend a lot of money at the warehouse club. It also makes sense to opt for the Gold Star membership if you won't use any of the other perks that come with the Executive membership.

Can I deposit my Costco rewards into my bank account? ›

Useful redemption options

(In 2022, Costco added an option for cardmembers who have earned $500 or more in rewards. They could choose to redeem their rewards certificate as a direct deposit into a bank account.) So if you've been saving up for a big-ticket item, you can put that rewards certificate toward it.

What is better, Sam's Club or Costco? ›

Costco has more stores across the globe, is expanding rapidly, and generally offers cheaper prices than Sam's Club does, although the latter charges slightly less for membership, has a bigger presence in the U.S., and stocks more name brands.

Is the $60 Costco membership worth it? ›

The entry-level cost of joining Costco is $60.00 per year. If paying the 5% surcharge on your purchases is less than $60, it would not make sense for you to join Costco just to avoid it. You'd be better off doing your online shopping as a non-member and paying the slightly higher prices.

Is Costco cheaper than Walmart? ›

Walmart vs Costco: Overall Pricing

Removing all other factors, Walmart and Costco have almost negligible price differences in most of their products. Things like ground beef, chicken breast, and detergent are so close in price that the difference is usually a few cents after it's all said and done.

What's the cheapest way to get a Costco membership? ›

Currently, non-members can grab a one-year Gold Star Costco Membership for $60, plus a $20 digital Costco shop card, making the membership fee just $40 out of pocket. This exclusive deal is a great way to score instant and prolonged savings through the remainder of 2024.

Can you go to Costco for free one time? ›

Costco does not offer free shopping passes. When you visit a Costco warehouse, you'll discover all the valuable savings we have to offer. As a nonmember, you may still purchase prescriptions from a Costco pharmacy with cash, debit, Costco Shop Cards or a Visa® card.

How to go Costco without a membership? ›

Here are three:
  1. Shop online without a Costco membership. ...
  2. Use a Costco gift card without a membership. ...
  3. Visit the Costco warehouse as the guest of a member.
May 26, 2024

Is Costco membership free for seniors? ›

Unfortunately, though, Costco doesn't offer senior discounts. You'll need to prepare to pay $60 for a basic membership or $120 for an Executive membership. You may find, however, that the savings you enjoy can more than make up for those costs.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5997

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.