Mihoen - de Indomama (2024)

Mihoen - de Indomama (1)

Geplaatst op 30 december 201825 november 2020 door deindomamaGeplaatst in Chinese food, Geen categorieTagged Chinese food

Alhoewel de Chinese keuken niet ècht in ‘mijn systeem zit’ , ik heb bijvoorbeeld geen één Chinees kookboek in mijn kast staan, kan ik zo nu en dan heel erg zin krijgen in een bordje lekker Chinees eten! Meestal pak ik dan de wadjan en ga wokkend aan de slag met lekkere bami en een snel groentegerecht. Vroeger wilden we nog wel eens Chinees eten afhalen na een kampeervakantie (héél lang geleden dus..) , maar gelukkig is dit geen gewoonte geworden! Want …

IS CHINEES ETEN GEZOND?

JA, volgens de website van Drogespieren.nl is ” ….de traditionele Chinese keuken behoorlijk gezond met veel groenten, veel soep en weinig slechte vetten. Een belangrijke factor die traditioneel Chinees eten zo gezond maakt, is zoals gezegd de hoeveelheid groenten”.

Volgens hen is de beste oplossing om de Chinese keuken zo gezond mogelijk te houden, is om zelf de keuken in te duiken. Op deze manier kun je eenvoudig een gezondere draai aan veel gerechten geven. Calorierijk varkensvlees kun je vervangen door biefstuk of kip en ook de sauzen kun je minder zoet maken.
Variër zo veel mogelijk met vis en ook kun je zo veel mogelijk groente toevoegen aan je bami zoals je zelf wilt. Zo ook onderstaand recept van MIHOEN, waarbij ik mijn groentelade in de ijskast van te voren inspecteerde op zoek naar restjes groente. Bij gebrek aan een Chinees kookboek ging ik on line op zoek naar recepten van MIHOEN die mij lagen; door te experimenteren met verschillende recepten, kwam ik uit op het volgende:

MIHOEN ( voor 2-3 personen)

Benodigdheden:

Mihoen - de Indomama (2)
  • pak mihoen, deze heb ik in de toko gekocht
  • 1 kipfilet, of 200 gram kippedijfilet
  • ½ winterwortel
  • ¼ rode of groene paprika
  • 2 lenteuitjes
  • handjevol taugé
  • paar blaadjes chinese kool of paksoi
  • 1 knoflookteentje
  • 1 ei
  • sesamolie
  • oestersaus
  • olie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Voor 2-3 personen gebruikte ik een half pak mihoen en liet dit 15 minuten weken in een kom gevuld met warm kraanwater.
  2. Snijd de kipfilet of kippedijfilet in dunne, schuine plakjes. Marineer dit in een kommetje met wat olie, oestersaus, zout en peper.
  3. Was eerst alle groenten, schil dan de wortel en snijd dit in dunne reepjes. Snijd de paprika en de Chinese kool in dunne reepjes, houd het witte en groene deel van de kool apart.

    Mihoen - de Indomama (3)

  4. Snijd de lenteuitjes in stukjes van ongeveer 2 cm, houd net als bij de Chinese kool het groene deel en het witte deel apart.
  5. Check de mihoen, dit voelt nu zacht aan. Spoel het water weg, laat de mihoen uitlekken in een vergiet en knip de lange slierten 2 keer door. Droog dit daarna goed met wat keukenpapier.
  6. Verhit wat olie en bak de kipfilet op hoog vuur. Hou dit apart in een kommetje.
  7. Verhit opnieuw wat olie in de wadjan, bak het eitje op hoog vuur en roer goed door.
  8. Voeg het lichte gedeelte van de lenteui toe en pers de knoflook uit. Blijf goed roeren.
  9. Doe de wortelreepjes erbij, de paprika en het witte gedeelte van de Chinese kool. Wok dit op hoog vuur.
  10. Voeg de mihoen toe op hoog vuur, gebruik hierbij 2 spatels om nòg beter te kunnen mengen. Zet nu het het vuur wat lager en kruid dit met peper, zout en een flinke slok oestersaus.

    Mihoen - de Indomama (4)

  11. Haal de mihoen goed los (gebruik hierbij een vork) en voeg de kipfilet en taugé toe. Daarna de rest van de lenteuitjes. Tot slot een scheut sesamolie en roer goed door.

Klaar !! Het is vooraf even flink groente snijden, maar dan heb je een goed gevulde wok met (restjes) groente! En veel kleur in je pan!

Mihoen - de Indomama (5)
Mihoen - de Indomama (6)

Tip: Kook de mihoen niet vooraf, dan wordt het gerecht te zacht en te melerig. Maak de mihoen tijdens het weken zo nu en dan wat losser met je vingers of met een vork.

Tip: Mihoen is te bereiden met alle restjes groente, zoals peultjes, spitskool en zelfs reepjes komkommer. Belangrijk hierbij is dat stevige groente wat langer meegewokt moeten worden, klinkt logisch toch?

Mihoen - de Indomama (7)

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik eenkleinbedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

Mihoen - de Indomama (8)

Mihoen - de Indomama (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6319

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.